Акцент, Новини

Бизнесът на Пловдив и Санкт Петербург се срещнаха в ефир

По време на 73-я Международен панаир, Областна администрация –  Пловдив беше домакин на руска делегация от Санкт Петербург.  Посещението е във връзка с  изпълнение на поетите договорености, постигнати по време на посещението в Пловдив на делегацията от Санкт Петербург, водена лично от вице-губернатора на Санкт Петербург – Сергей  Николаевич Мовчан , което се проведе от 2-4 март 2016 г. Руската страна беше представена от Елена Фьодорова-зам.-председател на Комитета по промишлена политика и иновации на Санкт-Петербург,   Таисия Сидоренко – главен специалист в отдела за развитие на външните работи на същия комитет и представителя на една от най-големите компании в областта на  промишлената автоматизация – Полина Иванова. Гостите бяха посрещнати лично от областния управител Здравко Димитров и неговите заместници г-жа Евелина Апостолова, Петър Петров и Димитър Керин.

Първия ден от посещението си, руската делегация присъства на откриването на есенния Пловдивски панаир, открит от министър-председателя Бойко Борисов. На щанда, представящ фирми от Санкт-Петербург и областта, г-жа Таисия Сидоренко посрещна  министъра на икономиката Емил Караниколов, руския посланик Анатолий Макаров, областния управител Здравко Димитров и заместниците му и направи кратко представяне на фирмите-участнички в изложението.

По-късно през деня,  зам. областният управител Евелина Апостолова, г-жа Сидоренко и г-жа Фьодорова, бяха официални гости на пловдивския епископ Арсений. Те споделиха, че са впечатлени от стария град, паметниците на Альоша и Цар Освободител, както и oт сърдечното отношение на хората. „Почувствахме се като у дома, усетихме любовта на хората“, сподели г-жа Фьодорова. „Религията е силата, която е съхранила българската история, култура и писменост“, каза г-жа Апостолова и подчерта, че въпреки многото  изпитания , през които е минал нашия народ в исторически план, той е съхранил в душата си християнския дух и религия. В разговора беше споделено мнението, че политическите нюанси не могат да се отразят на вековните връзки между нашите народи, които са скрепени именно  от общата религия и принадлежност към славянството, кирилицата, близостта ни в културно отношение  и преплитане на историята на нашите два народа. В края на срещата, епископ Арсений подари на всеки от гостите си икони на св. Серафим Саровски Чудотворец, който е един от най-почитаните руски светци и отправи покана за по-дълго гостуване, в което гостите да могат да разгледат повече наши манастири и черкви.

На  26-ти септември, работното посещение на руската делегация продължи  с видеоконференция между представители на бизнеса и администрациите от Пловдив и Санкт Петербург. Модератор от страна на Областна администрация-Пловдив беше зам.-областният управител г-жа Евелина Апостолова. В приветствието си тя подчерта, че настоящата видеоконференция се явява логичeн етап от все по-динамично развиващите се взаимоотношения между Правителството на Санкт Петербург и Областна администрация – Пловдив.  „Със задоволство можем да кажем, че в и изпълнение на договореностите, постигнати по време на посещението в Пловдив на делегацията от Санкт Петербург, водена от вице-губернатора Сергей Мовчан, което се проведе на 2-4 март 2016 г., бяха осъществени не малко инициативи за укрепване на двустранното сътрудничество между област Пловдив и Санкт Петербург в областта на науката и образованието, икономиката, културата и туризма“, подчерта г-жа Апостолова. Тя направи кратко представяне на дейностите свързани с поетите договорености и  извършени от специално създадената работна група за сътрудничество между правителството на Санкт Петербург и администрацията на област Пловдив. Зам.-областният управител припомни, че през изминалия период бяха реализирани двустранни посещения на делегации от Правителството на Санкт Петербург и Областна администрация – Пловдив, които взеха участие в IV Международен конгрес „Санкт Петербург и славянския свят“ от 29 до 30 ноември 2016 г. и в годишния Международен иновационен форум в Санкт Петербург от 20 до 22.09.2017 г. В резултат на засиленото сътрудничество, тази година изложители от Санкт Петербург участват в 73 Международен технически панаир – Пловдив. В резултат на все по-интензивните контакти между  двете области, 3-ма от най-добрите възпитаници на средните училища от област Пловдив участваха в известния фестивала „Алени  платна“.

„Искам да изкажа изключителното си удовлетворение от постигнатото дотук, от добрата работа на сътрудниците на Правителството на Санкт Петербург и Областна администрация – Пловдив и да изразя своята увереност, че нашето сътрудничество ще укрепва и ще се развива още по-интензивно“, каза в заключение г-жа Апостолова.

В приветствието си,  модераторът  от руската страна – Иван Валериевич Складчиков – зам.-председател на Комитета по промишлена политика и иновации на Санкт Петербург,  подчерта че бизнесът в Русия има желание за подновяване на стари контакти и създаване на нови. В много от отраслите българските продукти са добре познати и все още не са забравени, каза г-н Складчиков.

На видеоконференцията, от пловдивския регион,  своите продукти представиха „Винпром Пещера“, „Витал“ООД – гр. Първомай, „Атлантис“ООД, Винарска изба „Брестовица“, Клъстър за модна индустрия „Тракия“, „Трактор инвест-Карлово“, „Траки Фууд ЕООД“, и „Еуробулфармаси“.

В хода на представянето се очерта като основе интерес от руска страна производството на хранителни продукти,  винопроизводството, фармацевтичните продукти и селскостопанската техника.

Във видеоконференцията участваха и председателят на Търговско промишлената палата на Пловдив г-жа Добрина Проданова и зам.-председателя на ТПП в Санкт Петербург – г-жа Екатерина Лебедева, които изявиха желание да си разменят визити, на които да могат по-детайлно да обсъдят възможност за бизнес и сътрудничество между побратимените градове. „Чакам Ви в Петербург и да започваме да работим“, заяви Екатерина Лебедева.

В края на видеодиалога, зам. областният управител г-жа Апостолова заяви, че Областна администрация – Пловдив винаги ще бъде насреща за оказване на помощ и съдействие за осъществяването на контакти с коректни партньори.

След видеоконференцията, зам.-областните управители г-жа Апостолова и г-н Петър Петров организираха посещение с висшия инженерен състав на КЦМ.  След презентацията на дейността на комбината, Румен Цонев – главен изпълнителен директор на КЦМ – Пловдив заяви, че приемат  тази първа среща като опознавателна. „Колкото и голяма да е една фирма, колкото и много пазари да има, винаги е добре да се знае, че има и допълнителни възможности за разширяване на пазара. За да извървиш един път, трябва да направиш първата крачка и аз гледам на Вашето посещение точно по този начин“, каза г-н Цонев.

Културната програма на руските гости беше допълнена с посещения в Стария град, известната винарска изба „Старосел“ и гр. Хисаря.

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/