Акцент, Новини

Областният управител Здравко Димитров приветства гостите на първата информационна среща за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Областният управител Здравко Димитров приветства гостите на първата от поредицата информационни срещи, които се провеждат по инициатива на министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се организират от Областна администрация – Пловдив. Проявите са част дейностите по провеждане на комуникационните инициативи от Националния план за Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз 2017г.

Гости на събитието бяха министърът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година Лиляна Павлова, кметът на Община Хисар инж. Пенка Дойкова, зам.-областният управител Петър Петров и лектори, които направиха презентации свързани с българското европредседателство и предстоящото домакинство на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година.

Събитията, които екипът на Областна администрация – Пловдив реализира, са бъдат разделени в два панела. Първият е информационен и в него се коментират ключовите послания и приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европа, а вторият предлага на аудиторията различни мултимедийни презентации.

Целта на дискусията с обществеността в Хисаря, бе да представи детайли и информация, посветени на десетата годишнина от членството на България в Европейския съюз и приоритетите на България при председателството на Съвета на ЕС, както и да отговори на въпросите на хората, свързани с Българското председателство и да получи обратна връзка от тях.

Министър Павлова представи ключовите послания на Българското председателството на Съвета на ЕС 2018, което се поема от страните членки на ротационен принцип и за България шестмесечният период стартира на 1 януари 2018година. Страната ни поема председателството след Естония. По време на председателството, в страната ще бъдат проведени 237 тематични събития, които ще имат за цел да повишат репутацията на страната, да стимулират туристическия бранш и да акцентират върху културно-историческия обмен в Европа.

Министър Павлова отбеляза, че всяка община в България може да кандидатства за финансиране чрез грантовата схема за общините, осигурена от Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. „Целта на проектите е да популяризират темите и приоритетите на първото Българско ротационно председателство сред хората. В същото време ще използваме възможност да популяризираме и представим по най-добрия начин родината ни в Европа. Пловдив ще бъде домакин на важни официални събития догодина и ще бъде сцена, на която да покажем богатото ни културно-историческо наследство, защото ще бъде посетен от много делегати, сред които и производители от различните сектори. Заедно с председателството, ще бъде открита и Европейската година на културното наследство, а през 2019-а Пловдив ще стане културна столица на Европа. Председателството е уникална възможност да бъде рекламирана страна ни пред очакваните 22 000 гости и сред другите 27 държави-членки на общността. Искаме да покажем качествените ни вина, ракия, уникалната ни минерална и изворна вода, плодовете и зеленчуците, разбира се, розовото ни масло и лавандулата, с чието производство се нареждаме на първо място в ЕС. Ще популяризираме и нашите традиции“, разказа детайли от подготовката на председателството министър Лиляна Павлова.

Официалната церемония по стартирането на Българското председателство ще бъде на 11 януари в Народен театър „Иван Вазов“. На откриването, чрез 3D анимация ще бъдат показани факти, събития и личности от историята ни. През февруари гостите ще могат да видят как се зарязват лози, на баба Марта ще получат мартеници, ще могат да станат част от събитията от Освобождението на 3-и март, на 24 май ще се запознаят с историята на кирилицата и с българските букви.

Активно участие в дебата взеха и областният управител на Пловдив Здравко Димитров и кметът на Хисаря – Пенка Дойкова.

По време на информационния ден бяха направени мултимедийни презентации от информационния център „Европа директно“ в Пловдив, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и „Фондация 2019“.

Областна администрация – Пловдив има ангажимента да направи още няколко публични събития, които ще се организират в различни населени места. Това са общините Карлово, Стамболийски, Асеновград, Първомай. Публичните срещи в тези градове и в четири общински читалища, се организират в чест на десетата годишнина от членството на България в Европейския съюз и приоритетите при Българското председателство в Съвета на ЕС.

 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Галерия

Последна редакция на 05 ноември, 2017 в 13:35

Skip to content https://www.livechatalternative.com/