Акцент, Новини

Областният съвет за развитие на област Пловдив прие Стратегията за интегриран и устойчив туризъм на област Пловдив 2019-2025 г.

На 26 март 2019 г. в сградата на Областна администрация – Пловдив се проведе първото заседание на Областния съвет за развитие на област Пловдив за 2019 г.

На заседанието взеха участие кметове, председатели и представители на общински съвети на общини в област Пловдив, представители на синдикални и работодателски организации на регионално ниво, изпълнителният директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център за МСП – г-н Велизар Петров, както и председателят на УС на ОУТР „Тракия“ – г-н Любозар Фратев.  

Г-н Здравко Димитров – Областен управител на област Пловдив и Председател на Съвета откри заседанието, като приветства всички членове и изтъкна значимостта на туризма в изразеното сътрудничество между всички заинтересовани страни за развитието на областта, като приведе примери от чуждестранен и собствен опит.

Заместник областният управител и заместник-председател на Областния съвет за развитие – г-н Петър Петров представи законовата рамка за провеждането на Съвета и дневния ред, който бе гласуван единодушно.

По първа точка от дневния ред г-жа Снежана Александрова – началник на отдел „Координация и европейска интеграция“ в Областна администрация – Пловдив, представи пред аудиторията проекта на Стратегията за интегриран и устойчив туризъм на област Пловдив 2019-2025, създадена на основание чл.10, т. 1 от Закона за туризма и във връзка с реализацията на Проекта „Стратегии за интегриран, бавен, зелен и здравословен туризъм“ – INSiGHTS – Integrated Slow, Green and Healthy Tourism Strategies” по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав 2014 – 2020 г.“ , изпълняван от Агенцията за регионално развитие – Пловдив с асоцииран стратегически партньор Областна администрация – Пловдив. Основната насока в стратегическия документ е мобилизиране на богатството от ресурси в област Пловдив за развитието на различните видове туризъм целогодишно в по-широка мрежа, като обменът между всички компоненти в туристическата верига е ключов фактор за регионалното развитие на туризма, включващо всички сектори на икономиката, опазването на околната среда и  нарастващия жизнен стандарт на населението.

След представянето на Стратегията г-н Любозар Фратев представи основните ангажименти на ОУТР „Тракия“, като отбеляза приноса на стратегическия документ за създаването на регионален туристически продукт и маркетингова стратегия за развитието на туризма в туристическия район. Кметът на община Първомай – г-н Ангел Папазов, представи добрите местни практики с Празника на тракийската музика и Празника под звездите на връх Драгойна, като подчерта огромния икономически и социален ефект за общността. Председателят на Общински съвет Карлово – г-н Теодор Шойлеков обърна внимание на институционалната подкрепа за насърчаването на процеса по законовата защита на уникалния български продукт „Роза Дамасцена“, която се отглежда  на територията на общината и която надхвърля сферата на туризма и гради имиджова култура на страната ни. Г-жа Пенка Дойкова, кмет на община Хисаря, апелира за достъпност на онлайн въвеждане на данните в туристическия сектор, което е на стартов етап, като отбеляза и необходимостта от стратегия за реклама на дестинациите.

Председателят на Търговско-промишлена камара Пловдив – г-жа Добрина Проданова, сподели опита и информацията за изпълнявания проект „Вкусът на България“, който се осъществява в сътрудничество с Виетнам.

Изпълнителният директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център за МСП – г-н Велизар Петров изрази удовлетворението си от положените съвместни усилия с Областна администрация Пловдив и съобщи, че активното сътрудничество ще продължава с цел реализирането на следващите действия, дефинирани в настоящата стратегия.

След представените становища и обсъждания Стратегията за интегриран и устойчив туризъм на област Пловдив 2019-2025 г. бе подложена на гласуване и беше приета единодушно от членовете на Съвета.

Skip to content https://www.livechatalternative.com/