Акцент, Новини

Областна администрация – Пловдив беше домакин на изложбата „Страната на спасените евреи“

Областна администрация – Пловдив беше домакин на изложбата „Страната на спасените евреи“, която се организира от Израелско-български институт и Филмова студия „Време“ и се реализира с подкрепата на Фонд „Култура“ на Министерството на културата по повод Председателството на Съвета на Европа 2018 г.

На събитието присъстваха Симеон Сакскобургготски, който дойде със съпругата си Маргарита и сестра си Мария-Луиза, областният управител Здравко Димитров, неговите заместници и главният секретар на Областна администрация – Пловдив,  командирът на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев, началникът на Областна дирекция на МВР-Пловдив комисар Атанас Илков, други официални гости и много граждани.

Събитието е организирано от д-р Енчев, който беше придружен от  съпругата и дъщеря си. Изложбата беше представена от Силвия Авдала, която е събрала неизвестни досега факти от българското участие във Втората световна война и спасяването на българските евреи. В експозицията са включени доклади, писма, телеграми и дневници на висшия германски държавен апарат, на агентите на Гестапо в няколко държави, както и на германските дипломати в София, Букурещ и Анкара.Всички експонати са открити в Бундесархив – Берлин, Германски политически архив – Берлин, Хесенски централен архив – Висбаден, Мемориала „Ванзее“, както и архива на Ватикана. Включени са и всички награди на българското царско семейство от световни еврейски организации.

 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/