Хиляди българи сведоха глави пред великия Ботев

С тържествена заря-проверка на 1-ви юни в Калофер, започна честването на 140-годишнина от гибелта на гениалния български поет и революционер Христо Ботев. Стотици жители и гости на възрожденския град, които бяха на пл. „Христо Ботев“, отдадоха своята почит към всички знайни и незнайни герои, загинали за свободата и независимостта на България.

 На тържествената церемония присъстваха  генерал Константин Попов – Председател на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание,  инж. Таня Михайлова – зам.-министър на Министерството на образованието и науката, Алексей Новосьолов – съветник по културните въпроси в посолството на Руската федерация, Евелина Апостолова – заместник областен управител на област Пловдив, Данка Зидарова-Люртова – заместник-кмет на община Карлово, Анастасия Чолакова – заместник-председател на Общински съвет Карлово, бригаден генерал Петьо Мирчев – заместник-командир на Военновъздушните сили, бригаден генерал Пламен Йорданов командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Румен Найденов – комендант на Интендантско обслужване град Калофер, представители на партии, общински съветници, кметове на населени места, стотици жители и гости на града.

Честването продължи на 2-ри юни, когато пред  Националния  музей „Христо Ботев“ с военен ритуал беше  изнесено знамето на Ботевата чета. Зам. областният управител Евелина Апостолова, останалите официални лица и стотици граждани поднесоха цветя пред паметниците на Христо Ботев и майка му Иванка.

 Пред мемориалния комплекс в центъра на града се състоя митинг-поклонение, на който кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и професор Иван Гранитски произнесоха тържествени слова в памет на великия българин.

„2-ри юни е ден, в който думите държава, народ, нация тежат на своето място. Думите кауза, борба, саможертва тежат на своето място. И то как? 2-ри юни е денят, в който пред светлата памет на нашите герои, които жертваха живота си за свободата и независимостта на България, партийните знамена трябва да бъдат свити и наведени надолу и единствено родният трибагреник трябва да се извисява високо, и химна на България да ни води напред. Такъв ден е 2-ри юни – ден на поклонение, но и ден на единение и ден на гордост. А може да бъде и ден, който да ни поведе към нови бъднини… Христо Ботев е човекът, който ни обединява. Човекът, който беше потребен на България със своята проза и със своите стихове. Човекът, който разбираше силата на словото и на журналистиката. Личността, която с няколко реда възпламени Европа…. Дано да сме здрави и Господ да ни закриля, и Калофер, и Карловската долина, и България. Да бъде светла паметта на героите! Бог да ги прости! Да живее България!“ – бяха част от думите на д-р Емил Кабаиванов.

В  словото си  професор Гранитски каза: „…Публицистиката на Ботев е основополагаща за разбирането на днешните политически процеси в Европа. Геният на Ботев е прозрял всичко, включително и сложните отношения на Балканите. Тази публицистика не само във висша проба е литература, тя представлява огнедишащото сърце на българската мисъл, на българския дух…

 Този, който със своите четници, жертва живота си и ни легитимира днес като свободна нация. За това никога не трябва да забравяме подвига на поборниците, на четниците на Ботев, на Левски…Нека винаги на 2-ри юни да си спомняме за Ботев, без чиито подвиг ние не бихме били достойна нация. Да живее Калофер! Да живее Отечеството!“

Пред мемориала на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към безсмъртното дело на поета-революционер. В 12 часа, под звуците на сирените, всички жители и гости на Калофер сведоха глави и отдадоха почит към Ботев и загиналите за свободата на България.

Галерия

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017