Акцент, Новини

Областният управител Здравко Димитров разговаря с Генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани

Областният управител на Област Пловдив, г-н Здравко Димитров, се срещна и разговаря с Генералния консул на Република Турция в Пловдив, г-н Хюсеин Ергани. На срещата присъства и заместник областният управител, г-н Петър Петров.

На срещата бяха обсъдени няколко важни въпроса, които още повече ще допринесат за добросъседските взаимоотношения.

Генералният консул на Турция отново повдигна въпроса за изпълнението на една от клаузите, залегнала в Двустранният протокол, подписан през 2007 година, в който са били поети ангажименти за благоустрояване на историческото българско гробище в град Одрин и поетите ангажименти от страна на Община Пловдив за благоустройствени дейности в историческото турско гробище в Пловдив. Г-н Ергани заяви, че общинската администрация в Одрин е изпълнила ангажиментите си за възстановяване  и облагородяване на българското гробище и намиращата се на територията му българска православна църква, но до този момент от Община Пловдив все още не е получено одобрение на внесения от тях проект за извършване на благоустройството, което ще се направи с осигурени от Мюфтийството в Пловдив финансови средства. Той апелира проблемът да намери своето решение в най-скоро време, за да засвидетелстваме взаимното уважение и толерантност към различните религии и паметта на нашите предци.

Областният управител заяви, че изцяло подкрепя подписаните в Двустранният протокол ангажименти и също призова отговорните фактори от Община Пловдив за по-бързото разрешаване на казуса.

Областният управител и Генералният консул обсъдиха и подготовката на благотворителна инициатива, която Консулският клуб иска да подеме. В края на месец септември ще бъде организиран благотворителен базар, в който ще се включат представители на всички дипломатически мисии в Пловдив. Мероприятието ще се състои под егидата на Областният управител на Област Пловдив, а на благотворителния базар ще се предлагат традиционни за всяка държава продукти и стоки. Със средствата, които ще постъпят от продажбата на стоките, ще бъде подкрепен социален проект. Каузата ще бъде уточнена по време на специална среща на Консулския клуб през месец септември, на която домакин ще бъде областният управител Здравко Димитров.

Предстои подписването на споразумение за сътрудничество и съвместна дейност в  областта на икономиката, науката и културата между Област Одрин и Област Пловдив, което ще се състои в края на годината. Споразумението ще съдейства за установяване на делови контакти между предприятия, организации и учреждения, създаване на културни, творчески и спортни обединения.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/