Акцент, Новини

Зам. Областният управител Евелина Апостолова чества създаването на единна България в гр. Съединение

В град Съединение, където някога започна всенародния бунт за национално единство на Княжество България и Източна Румелия, беше поставено началото на честванията на 133-годишнината на Съединението и създаването на обединена България.

Празникът започна сутринта с ритуал по издигане на знамената и тържествена сесия на Общинския съвет, посветена на 40-та годишнината от създаването на община Съединение. Всички председатели през годините получиха възпоменателни плакети. През целия ден на площада и в парка на града се редуваха спортни и културни събития, а в църквата „Св. Атанасий“ бе отслужена панихида в памет на голямоконарци, участвали в историческите събития от 1885 година.

 Традиционната възстановка на моменти от историческото събитие станало в тогавашното село Голямо Конаре събра стотици жители и гости на града, които  проследиха „началото на бунта, събирането на четата на Чардафон Велики, превземането на Конака и тръгването за Пловдив“. В образа на Недялка Шилева, съпруга на Чардафон и знаменоска на четата влезе Ния Стоименова, а Чардафон Велики и тази година е Райко Гануков, голямоконарец, наследник на куриера на бунта за Съединението.

Официални гости на събитието бяха депутати от различни политически партии, кметове на съседни общини, представители на държавни и местни институции. Областна администрация-Пловдив беше представена от зам. областния управител Евелина Апостолова, а пред паметника на Съединението, където официалните гости и признателни българи положиха венци и цветя, беше поставен  венец и от името на областния управител Здравко Димитров.

Кулминация на събитието беше тържествената заря-проверка.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прие строя на почетните роти от 61 – ва Стрямска механизирана бригада.

В приветственото си слово кметът на Съединение Атанас Балкански се обърна към присъстващите с думите: “Нямахме тежки чорбаджии да редят народните дела, нямахме големи къщи с чардаци – имахме една малка църква „Св. Атанасий“, в която двама свещеници осветиха народното знаме. Имаме своя връх – 5 септември 1885 година“.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/