Акцент, Новини

Областният управител се срещна с делегации от китайските провинции Тиендзин и Ляонин

След успешното провеждане на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата 16+1, която се проведе в София, областният управител Здравко Димитров посрещна делегация от китайската провинция Тиендзин и подписа Меморандум за разбирателство, укрепване на бизнес сътрудничеството и Писмо за намерение за побратимяване между провинция Ляонин и област Пловдив.

Разговорите с представителите на двете китайски провинции бяха насочени към засилване и разширяване на сътрудничеството в областта на инвестициите в селското стопанство, леката промишленост, индустриално партньорство, високите технологии, науката, образованието и културата.

Делегацията от Тиензин беше ръководена от г-н Шан Бини – Заместник-председател на Общинския комитет на ККП на Тиендзин. В състава й влизаха г-жа Ли Липин – Заместник-началник на отдел „Международна търговия и икономическа дейност“ на търговската комисия на Тиендзин и г-жа Джан Дзин – Заместник-началник на отдела по въпросите на външните работи с Америка и Океания на Народното правителство на община Тиендзин. На срещата присъстваха и заместник областните управители Евелина Апостолова, Петър Петров и Димитър Керин, главният секретар на Областна администрация Борислав Димов, председателят на Тракия икономическа зона  инж. Пламен Панчев, Ирина Белева, генерален консул в Шанхай (2011-2015) и старши съветник в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и Кръстю Белев, представител в Пекин на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.

Тиендзин е един от четирите градове-провинции в Китайската народна република, чиито муниципалитет е още през 1927 година. Градската агломерация на Тиендзин е третата най-голяма в Китай, след Шанхай и Пекин и там е разположено най-голямото пристанище в Китай. Най-развитият и бързорастящ сектор на икономиката на Тиендзин е индустриалният с водещи подотрасли нефтохимическата и текстилната индустрияавтомобилостроенето, машиностроенето и металургията.

Срещата с представителите на провинция Тиендзин бе продължение и развитие на добрите партньорски взаимоотношения с област Пловдив, които имат подписано споразумение за побратимени отношения още през 1989 година.

Делегацията от Ляонин, с която областният управител подписа Меморандум за разбирателство и укрепване на бизнес сътрудничеството между провинция Ляонин и област Пловдив, беше ръководена от г-н Ли Худонг – генерален директор на комисията за развитие в провинция Ляонин. На подписването на Меморандума присъстваха представители на клъстер „Тракия икономическа зона“ и Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, както и представители от различни сектори на бизнеса. Гостите от Китай имаха възможност да се запознаят с качествата на някой стоки от хранително-вкусовата промишленост, като ябълки и лютеница от първомайско и вина от избата в Съединение.

Ляонин е североизточна провинция с територия 148 000 кв.км. и 43 милиона население. Провинцията е една от най-старите индустриални бази в Китай, с развити пристанища,  пионер в тежката промишленост и високите технологии.

Споразумението определи приоритетните области, в които ще се търсят партньори – електроника, автомобилни части, нови технологии, фуражи, селско стопанство.

Двустранните срещи дадоха старт на изграждането в Китай на демонстрационен център за стоки от страните от Инициативата на държавите от Централна и Източна Европа 16+1. Вече е изградена и зона  за свободна търговия – платформа за безмитна търговия между България и Китай.

 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/