Акцент, Новини

Народно читалище ”Любен Каравелов 1897” – с. Куртово Конаре представи културната си програма по КС 2019

На Еньовден Народно читалище ”Любен Каравелов 1897” – с. Куртово Конаре проведе културното си събитие по Комуникационната стратегия на Република България с подкрепата на Областна администрация – Пловдив.

Изборът за провеждане на комуникационна инициатива за представяне на културното многообразие на ЕС се съчетава със съдържанието на Еньовден, който има стар произход. Отбелязва се на 24-ти юни всяко лято, а в празничния ни народен календар присъства още като Еньо Бильобер. Някои го наричат и деня на Божиите природни тайнства заради необикновената енергия, с която е зареден.

Еньовден е един от най-красивите български летни празници, но той се чества и в много страни в Европа. Празникът, който организира НЧ ”Любен Каравелов 1897” – с. Куртово Конаре, бе част от съпътстващата програма по проекта на Областна администрация – Пловдив, в изпълнение на Работната програма по Комуникационната стратегия (КС 2019) на Република България за Европейския съюз за 2019 г.: „Провеждане на комуникационни инициативи за представяне на културното многообразие на ЕС, насърчаване на толерантността, превенция на езика на омразата, в това число и за отбелязване на приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста“.

Празникът започна в ранни зори с бране на билки и изработване на венци за здраве, а вечерта събитието продължи в читалището с местната общност. Открита бе новата изложба на Школа „Духовно огледало“ с преподавател Маргарита Момчилова. Секретарят на читалището- г-жа Емилия Шушарова, разказа на присъстващите за празника и честването му в страните на ЕС, като подчерта, че с непрекъснатото възраждане на българските обичаи ставаме част от културното многообразие на Европа. Децата от ДФГ „Куртовче“ с ръководители Радка и Иван Стефанови изпяха китка песни и наричания за Еньовден. По стара българска традиция всеки опита от общата трапеза – приготвена с ястия с много билки, гостите и домакините преметоха читалището с пелин и минаха под венеца с билки за здраве.

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/