Акцент, Новини

Министър-председателят Бойко Борисов и областният управител Здравко Димитров посетиха знакови обекти в Пловдив и района

Областният управител Здравко Димитров посрещна министър-председателят Бойко Борисов, който пристигна в Пловдив, за да присъства на официалната церемония по възобновяването на строителните дейности на стадион „Христо Ботев“.

На събитието присъстваха министърът на спорта Красен Кралев,  президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, собственикът на клуба Георги Самуилов, изпълнителният директор Иван Йотков, кметът Иван Тотев, заместник областните управители  на Област Пловдив и стотици привърженици на „Ботев“- Пловдив. 

„Не мога да разделя отборите, нито това ни е целта. Но това, което мога да направя – като напреднете със строителството, като видим как върви, така както за спортната ви зала и за много други съоръжения, ще ви помогнем пак“, отбеляза премиерът Борисов пред гостите на стадиона.

Изграждането на спортния комплекс беше спряно през юни 2014 г. След завършването на строителството новият стадион на най-стария футболен клуб в България ще отговаря на международните стандарти, осигурявайки възможност да кандидатства и печели домакинство за провеждане на световни и европейски спортни форуми.

Министър-председателят Бойко Борисов и областният управител Здравко Димитров посетиха Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“, където бяха посрещнати от Пловдивския митрополит Николай. Сградата се ремонтира основно благодарение на отпуснатите от правителството 600 000 лева.  Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“ се помещава в представителна сграда с богата история и специфична атмосфера. Разположена е в централната част на град Пловдив и е една от неговите забележителности.

Към настоящия момент голяма част от ремонтните дейности в Семинарията са реализирани. Сменени са старите покриви, които са били в много тежко състояние. Сменена е и отоплителната система, а подовите настилки в сградата са подменени. Учебните помещения са в процес на подготовка за започването на нормален учебен процес. 

Министър-председателят Бойко Борисов посети археологическите проучвания на най-голямата надгробна могила на Балканския полуостров край пловдивското с. Маноле.

При посещението на могилата Мал тепе до село Маноле с премиера Бойко Борисов бяха министърът на културата Боил Банов, министърът на финансите Владислав Горанов и областният управител на Пловдив Здравко Димитров. 

През настоящия археологически сезон екип на Регионалния археологически музей в Пловдив разкри впечатляваща със своите размери пирамидална кула. Тя е с височина 20 м и е изградена е от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор. 

„Имаме прекрасни археолози и както виждате – подпомагаме ги“, заяви премиерът Борисов, докато ръководителят на Регионалния музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов му показваше резултата от труда на екипа специалисти. 

Откритите досега археологически материали – монети, глинени съдове и мраморни архитектурни елементи, датират построяването на кулата и издигането на надгробната могила в периода II – ІІІ в. сл. Хр. 

„Антична сграда 20 метра в Европа няма запазена. Този огромен монумент ще стане една от атракциите в Европа“, отбеляза доц. Кисьов пред министър-председателя Бойко Борисов. 

Най-новите открития, които представляват капител – дорийски стил, както и мраморни квадри с оформени фризове, доказват наличието на масивен петредов мраморен постамент с колонада, надхвърлящи 50 тона. Те са били монтирани на върха на кулата, където най-вероятно в древността е имало издигната статуя на император или на неговия наместник, управлявал провинция Тракия през II – ІІІ в. сл. Хр. 

Очакванията на археолозите са в северната половина на могилата да е разположена гробницата на владетеля, в чиято чест са издигнати величественият монумент и могилата.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/