Акцент, Новини

Връчиха награда „Люсиен Шавалас“ за принос в зелената система на Пловдив

На церемонията присъства заместник – областният управител Евелина Апостолова, която награди един от отличените.

Церемонията се проведе в Цар-Симеоновата градина, която е създадена през 1891 – 1892 г. от швейцарския ландшафтен архитект Люсиен Шавалас.  Тази година пет фирми и пловдивчанката Стоянка Пенчева получиха награда „Люсиен Шавалас“ за принос към екологията и зелената система в града.

Призът се връчи в две категории – за фирми/автори на проект за паркоустройство в Пловдив, и за граждани, които по своя инициатива са облагородили зелените площи около домовете си. Наградата е скулптура от бронз, изработена от Цвятко Сиромашки. Тя изобразява Люсиен Шевалас, заобиколен от композиция от растителни видове.

Отличията бяха връчени от аташето по икономическите и културните въпроси в посолството на Конфедерация Швейцария Теодора Бургуджиева, генералният консул на Република Турция в Пловдив Н.Пр. Хюсейин Ергани, заместник-областният управител Евелина Апостолова, кметът на града Здравко Димитров, председателят на ОбС – Пловдив Александър Държиков.

Традицията на наградата, учредена на името на създателя на Цар-Симеоновата градина, се възражда по инициатива на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. Конкурсът е по повод 180 години от рождението на Люсиен Шевалас и 142 години от създаването на първата пловдивска обществена градина.

Идеята е наградата „Люсиен Шевалас“ да се връчва всяка година, в знак на уважение и почит към приноса на твореца с огромна заслуга за развитието на парковото изкуство в Пловдив.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/