Акцент, Новини

Областният управител присъства на откриването на 9 Европейски форум за социално предприемачество

Областният управител Ангел Стоев присъства на откриването на Европейски форум за социално предприемачество. Организатор на събитието е Национален съюз на трудовопроизводителните кооперации в България, член на Българската стопанска камара и осем национално-представителни организации за хора с увреждания, а съорганизатори са Европейската комисия (ЕК), Министерството на труда и социалната политика, Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК), Европейската конфедерация на производствените кооперации и социални предприятия (СЕКОП). Форумът се провежда ежегодно в Международен Панаир – Пловдив.

Президентът Румен Радев откри деветото издание на форума. „Често говорим за устойчиво развитие, за справяне и солидарност, за достойно съществуване на хората с увреждания, за свещеното им право на труд“, каза в приветствието си Румен Радев. „Приели сме социалното предприемачество за своя кауза. То е важен инструмент, който насочва печалбите към инвеститори, и то дава възможност за трудова заетост на хората, като създава условия да полагат пълноценен труд, без да разчитат на помощи“, каза още президентът. „То е важен инструмент за намаляване на социалното неравенство, а ние вече сме на първо място по тези неравенства и това е тревожно“, добави Радев.

По думите му именно социалното предприемачество е стъпката да се борим с това. Да се концентрираме към такива политики и примери в сферата на пенсионното и социално осигуряване, като извеждаме пенсионерите над линията на бедността. Радев посочи, че това вече се случило у нас в последните месеци. Според него форуми като този задават линията на развитие на тези политики.

По време на официалното откриване на форума президентът Румен Радев  връчи наградите за заслуги в развитието на европейското социално предприемачество – „Стилиян Баласопулов“.

На събитието присъстваха извънредния и пълномощен посланик на Република Италия в България Джузепина Дзара, заместник-министърът на Труда и социалната политика  Иван Кръстев, заместник областните управители Иванка Петкова и Даниела Николова, главният секретар на Областна администрация – Пловдив Георги Янев, заместник- кмета Георги Титюков и др.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/