Акцент, Новини

Ангел Стоев отличи „Гайдарите от Алтън Калофер“ за принос към  културното наследство

Грамоти получиха също авторът на филма Мирослав Василев и кметът на града Румен Стоянов

Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев награди „Гайдарите от Алтън Калофер“, след като бяха вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България „Живи човешки съкровища – България“ 2022. Това стана по време на специална пресконференция на областния управител и кметът на Калофер Румен Стоянов. Националната система се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при БАН и се реализира със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България.

„Гайдарите от Алтън Калофер“ бяха избрани да представят Пловдивска област  за влизане в Националната система, защото това е една много силна кандидатура, която може да ни представлява пред България и света, заяви областният управител Ангел Стоев. По думите му гайдата съпровожда всеки местен празник, инструментът е музикалната емблема на града, а калоферската традиция датира от 1911 г. „Кандидатурите на областно ниво бяха три – Празникът на розата, Кукерите от Сушица и Гайдарите от Алтън Калофер. Комисията внимателно прегледа трите кандидатури. Всяка има своите достойнства, но гайдарите победиха на областно ниво, след това на национално станаха едно от шестте „живи съкровища“, обясни Ангел Стоев. Той поздрави кмета на Калофер за това, че е създал условия читалището да се развива по един прекрасен начин и да изпълнява ролята си на стожер за развиване и съхраняване на традицията. 

„В почти всяко семейство има приемственост до три поколения. Много деца от града продължават да се обучават в читалището. Това прави Калофер единственият град в България, а може би и в света с толкова много гайдари на глава на населението“, коментира кметът Румен Стоянов, който също е част от фолклорния състав на града. В Калофер има 3 000 жители, а поддържа състав от 100 гайди и в същото време съхранява занаята за изработване на инструментите. Той се надява кандидатурата им да достигне и до световната листа на ЮНЕСКО.

Областният управител връчи и специални грамоти на калоферското НЧ „Христо Ботев – 1869“, която беше приета от ръководителя на състава Христина Терзиева, също така на автора на филма фолклориста Мирослав Иванов  и на кмета Румен Стоянов. Той благодари на всички за това, че не само съхраняват традициите, но и ги пренасят в бъдещето като живо наследство. Ангел Стоев призова читалищата, общините и музеите в Пловдивска област да бъдат активни в опазване и представяне на традициите и се надява, че след две години, когато е следващото девето вписване, ще има нови силни кандидатури от областта. Той подчерта, че „Гайдарите от Алтън Калофер“ е третата кандидатура от област Пловдив, която е вписана в Националната система, като и трите са от Община Карлово.

Финалът беше изключително вълнуващ.  Представителна група от  гайдари огласи сградата на Областна администрация. Момчетата Слави Георгиев (11 г.), Станислав Радойнов (14 г.), Атанас Христов (14 г.) и Валентин Анастасов (14 г.), водени от своята млада ръководителка 21-годишната студентка по право Христина Терзиева и кмета Румен Стоянов,  изнесоха предколеден концерт за всички присъстващи и получиха бурни аплодисменти и подаръци.

Припомняме ви, че кандидатурата „Гайдарите на Алтън Калофер: Локални практики – глобални послания“ е документирана от филм,  който е създаден специално за конкурса. В него се представят носителите на традиционните дейности и умения в естествената среда, без режисьорска намеса. Негов сценарист е фолклористът Милослав Василев, водещ и музикален редактор на фолклорните предавания на Радио Стара Загора, а оператор е Христо Дановски.  Филмът можете да видите тук  – https://youtu.be/Yqp1heAd0wc.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/