Новини

Областният управител Здравко Димитров и Главният секретар на Област Пловдив Борислав Димов уважиха тържеството на Пловдивския гарнизон

Областният управител Здравко Димитров беше сред официалните гости, които уважиха тържественото честване на празникът на Пловдивския гарнизон. На събитието присъства и Главният секретар на Областна администрация – Пловдив Борислав Димов. Празникът беше уважен и от министъра на отбраната Николай Ненчев, народни представители, командирите на 68-а бригада специални части бригаден генерал Явор Матеев, на 3-та авиационна база бригаден генерал Иван Лалов, бригаден генерал Петьо Мирчев, командир на 24-а авиобаза Крумово, представители на Пловдивска митрополия и община Пловдив, както и много граждани и членове на военно-патриотични съюзи.

Честването беше възстановено след повече от 70-годишно прекъсване.

Традицията да се отбелязва 4 юли /21 юни по стар стил/ като ден на най-големият гарнизон в страната, датира още от годините след Междусъюзническата война и е празнуван в чест на стратегическата победа на Българската армия при Криволак – битката, която през 1913 обръща хода на събитията. До 1944 година победата се е чествала тържествено, но след 9-ти септември традицията е забравена. Тази година се възстановява за първи път.

Празничното шествие, в което участваха пет военни формирования и славни бойни знамена, тръгна от площад „Съединение“ и премина през Главната улица на Пловдив под аплодисментите на пловдивчани и гостите на града. Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай отслужи заупокойна молитва за загиналите войни пред паметника на Гюро Михайлов и бяха поднесени венци и цветя.

Празничната програма продължи с Тържествен концерт в Концертна зала, в който участваха военен духов оркестър, ансамбълът на въоръжените сили със солисти Антония Маркова и Гюнай Чалъков и танцови състави. За първи път бяха представени и маршовете, изпълнявани по времето на славните военни победи.

Тържеството завърши със заря-проверка на площад „Централен“.

Последна редакция на 16 август, 2016 в 20:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/