Новини

Кметовете на всички общини в област Пловдив ще подпишат Меморандум за създаване на единна система за видеонаблюдение и общ координационен център

Кметовете на всички общини в област Пловдив ще подпишат Меморандум и ще създадат работна група от специалисти и представители на ОДМВР, която да по изготви проект за създаване на  единна система за видеонаблюдение и общ координационен център, разположен на територията на Областна администрация Пловдив.

Това решение беше взето на срещата по въпросите на сигурността, която се проведе днес под председателството на зам.-областните управители Георги Пилев и Иван Антонов. На срещата присъстваха зам.-директорът на ОДМВР Георги Георгиев и кметове на общините в областта. Не срещата беше решено да се изготви цялостна концепция за единна видеосистема, която да има единно управление и може да бъде надграждана в бъдеще. Това е пилотен проект за пловдивска област и първият по рода си в страната.

Системата ще бъде с общ софтуер и ще се изгради в няколко кръга. Община Пловдив вече е разработила такъв проект, който включва 11 входно-изходни артерии на града. Вторият етап ще обхване входно-изходните артерии на общините, а третият – на областта.

Изграждането на системата ще допринесе за по-доброто опазване на обществения ред и сигурността на населението, както и до повишаване на разкриваемостта на престъпленията. Системата ще дава възможност за разпознаване на номера на МПС и лица, ще бъдат наблюдавани пътни артерии и стратегически обекти. От общия координационен център ще може да се да се наблюдават всички видеокамери на територията на областта и да се проследява в реално време криминологичната обстановка по места. Така ще се оптимизира работата на служителите на МВР с оглед на по-доброто покриване на съответните региони.

Към проекта ще може да се интегрират вече съществуващите локални мрежи за видеонаблюдение, които са изградени в много населени места, като се допълнят техническите им параметри и се пригодят към единния софтуер.

Най-важният етап е изграждането на оперативен център за видеонаблюдение, който ще е разположен в сградата на II РПУ. Контролният център ще бъде свързан с националните служби за сигурност.

Меморандумът, който ще бъде подписан на 24 ноември от кметовете на 18-те общини, ще предостави водеща роля на Община Пловдив за разработката и координацията на проекта, защото тя вече има опит с изграждането на система за видеонаблюдение.

Областна администрация ще координира и внесе искане за отпускане на необходимите средства за изграждане на системата.

Последна редакция на 17 ноември, 2016 в 17:22

Skip to content https://www.livechatalternative.com/