Акцент, Новини

Пловдив отбеляза 109 години Независима България

Тържественото честване започна с молебен, организиран от Сдружение „Център Петко Каравелов, в най-стария пловдивски християнски храм „Св. Неделя” в Стария град. Да запалят свещ и се помолят за по-добро бъдеще на България, в черквата дойдоха зам.-областният управител  Димитър Керин, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, зам.-кметове, общински съветници, депутати, членове на Сдружението и граждани .След молебена присъстващите положиха венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов.

Честването продължи с  възстановка на събитията от 1908 г., когато на 22 септември, използвайки създалата се благопоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, Княз Фердинанд обявява България за независима от „Великата порта“ държава и се провъзгласява за Цар на всички българи. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив, където е посрещнат на площад „Централен“ и пред събралото се множество е прочетен манифеста, с който е обявена Независимостта на България.

Официалната церемония се състоя пред паметника- колона на пл. „ 22 септември”. Специално за нея в Пловдив пристигна  зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. Пред събралите се граждани и официални лица, историкът от ПУ „Паисий Хилендарски” Симеон Кацаров прочете вълнуващо слово, в което се  казва, че „независимост” може и да е изтъркана дума днес, но българите са я посрещнали през 1908 г. с овации. „Тази дата е коронация на нашите усилия, тъй като оттук насетне започва българската епопея и българският народ започва да живее със самочувствие на свободен и независим”, заяви той.

Тържесттвото  завърши с полагане на венци и цветя от представителите на държавната и местна власт, граждански организации, жители и гости на Пловдив, на колоната на пл. „Независимост“.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/