Акцент, Новини

В Първомай се проведе петата среща, свързана с европредседателството на България

На 29-и ноември, в залата на община Първомай, се състоя петата информационна среща, посветена на подготовката на страната ни за предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Тя е поредната по проекта на Областна администрация – Пловдив – „Българското председателство на Съвета на ЕС в Европейската година на културното наследство 2018 към предстоящото домакинство на гр. Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г.”

На срещата присъстваха двама от зам. областните управители на област Пловдив – г-н Петър Петров и инж. Димитър Керин, кметът на община Първомай – г-н Ангел Папазов, общински съветници, кметове на кметства, ръководителят на проекта г-жа Снежана Александрова с екипа си от отдел КЕИ в Областна администрация – Пловдив, представители на образователния сектор, културни и читалищни  дейци, граждани на Първомай и журналисти.

Срещата откри зам. областният управител г-н Петър Петров, който подчерта, че членството ни в Европейския съюз не е само привилегия, но и отговорност, свързана с изграждането на силно и единно европейско семейство. Приветствие към гостите, като представител на общината домакин, поднесе кметът на община Първомай г-н Ангел Папазов. В приветствието си, г-н Папазов подчерта, че градът може да представи по време на председателството на България на Съвета на ЕС уникални за страната обичаи, обреди и празненства, както и интересна археология. Това са неща, които ние вече презентираме пред наши партньори от Европейския съюз, каза г-н Папазов.

По традиция, представянето на проекта започна с кратък анимационен филм – „Десет години България в ЕС” и включваше четири мултимедийни презентации.

Началникът на отдел „Координация и европейска интеграция” – г-жа Снежана Александрова, разясни на присъстващите, че поредицата от информационни срещи се провеждат по инициатива на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се организират от Областна администрация – Пловдив. Тя подчерта, че проявите са част дейностите по провеждане на комуникационните инициативи от Националния план за Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз 2017г.

В презентацията си, на тема „Българско председателство на Съвета на ЕС, 01. януари-30 юни 2018 г.”, г-жа Александрова представи информация, посветена на десетата годишнина от членството на България в Европейския съюз и приоритетите на страната ни при председателството на Съвета на ЕС.

На информационната среща бяха представени още три презентации. Г-н Красимир Лойков от Европейски информационен център „Европа директно”, Център „Образование за демокрация” представи темата „2018 – Европейска година на културното наследство, Европа за култура”.

Главен асистент д-р Стоян Антонов от философско-историческия факултет – катедра  „Етнология” в ПУ „Паисий Хилендарски” представи презентация на тема „Еврпейскатата година на културното наследство, Регионални оптики”, а Елица Василева от Общинска фондация „Пловдив 2019“ представи темата „Път към Пловдив”. В края на срещата Ренета Георгиева от Фондацията обяви отворена покана за финансиране на проекти, инициирани от и за читалищата в Пловдив и региона, с направление „Читалища: общностно участие и иновации“. Поканата е насочена към ЮЦР, а срокът за кандидатстване е от 1-ви ноември 2017 до 31-ви януари 2018 г. Пълният текст на поканата, както и всички документи, необходими за кандидатстването, могат да се видят на: http://plovdiv2019.eu/

В изпълнение на проекта по Комуникационната стратегия на Република България „Българското председателство на Съвета на ЕС и Европейската година на културното наследство към предстоящото домакинство на гр. Пловдив за Европейска столица на културата 2019г.”, през месец ноември в област Пловдив се проведоха пет информационни срещи в общините Хисаря, Карлово, Стамболийски, Асеновград и Първомай.

Проектът включва и провеждането на инициативи в четири читалища от област Пловдив, които са в подкрепа на дейностите по подготовка на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Първото културно събитие ще се проведе на 02.12.2017 г. в НЧ „Просвета“ – село Белащица, община „Родопи“; на 05.12.2017 г. културните инициативи са в НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Раковски, а на 08.12.2017 г. НЧ „Любен Каравелов“ с. Куртово Конаре, община Стамболийски, ще представи своята културна програма. На 10.12.2017 г. в НЧ „Йосиф Добранов“ с. Житница, община Калояново, ще се проведе последното културно събитие по КС 2017 за област Пловдив.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/