Акцент, Новини

Областния управител приветства откриването на първия Център за професионално обучение

Областния управител приветства откриването на първия Център за професионално обучение, който е позициониран в Индустриална зона „Раковски „. Центърът бе открит в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев и кметовете на общини, които го подкрепят.

Центърът за професионално обучение „Тракия“ е част от плана за интегрирано развитие на Тракия икономическа зона и в него ще се квалифицират и преквалифицират кадри на фирмите от най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Източна Европа. Той е  първият по рода си в страната образователен център.

В приветствието си областният управител заяви, че Тракия икономическа зона е реален пример за успешно публично-частно партньорство и еталон за това как бизнес, държава и общини работят заедно в услуга на инвеститорите. Той подчерта, че откриването на Център за обучение на кадри е най-ценната стъпка в подкрепа на бизнеса, защото тук ще се подготвят кадри за конкретните нужди на инвеститорите. 

По предварителни разчети над 600 ще са обучаваните на година, като планът е всяка година тази бройка да се увеличава. Курсовете ще бъдат интензивни, едноседмични, с откъсване от производството. За качеството на обучението се разчита на висококвалифицирани преподаватели и модерно оборудване и софтуер. Кадри за фирми със средна и висока степен на автоматизация могат да бъдат обучавани в Центъра.

Проектът по същество е отворен, което означава, че всяко едно индустриално предприятие в Тракия икономическа зона има възможност да участва пряко в специфицирането и предоставянето на техническото оборудване – средства, апарати, симулатори, както и в разработването или предоставянето на програмите за обучение според специфичните му нужди. Центърът осигурява лабораторна площ, подготвя преподаватели и  организира обучителния процес според тези нужди.

След официалното откриване на центъра бе подписано споразумение между Тракия икономическа зона, седемте общини, които го подкрепят и шест професионални училища от областта. 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/