Акцент, Новини

Кафе на толерантността събра за поредна година в Пловдив представители на различни етнически и религиозни общности

За седма поредна година в Пловдив се проведе „Кафе на толерантността“ – събитие, на което на една маса в името на мира между етносите сядат представители на различни религиозни общности. 

Тази година то се проведе в ограничен кръг заради епидемичната обстановка.

Според турския обичай да пиеш с някого едно кафе се равнява на 40 години приятелство. Затова на днешното събиране уважиха Нейно превъзходителство посланик на Турция Айлин Секизкьок, председателят на ОбС Александър Държиков, заместник-кметът Анести Тимчева, заместник областният управител Евелина Апостолова, главният мюфтия Д-р Мустафа Хаджи, генералният консул на Турция в Пловдив Хюсейн Ергани, инж. Светлозар Калев, председател на Еврейската организация в Пловдив и други.

По думите на Н. Пр. посланик Айлин Секизкьок днешното събиране показва единението, в което живеят хората в Пловдив и желанието за толерантност у всички.

Домакин на събитието е Ахмед Пехливан, председател на джамийското настоятелство на Джумая джамия. Всяка година срещата се провежда по повод годишнина от вандалския акт над Джамията в центъра на Пловдив през 2014 година, докато съдът гледаше делото за собствеността на карловската Куршум джамия.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/