Новини

Държавният секретар по външна търговия и посланикът на Белгия на посещение при областния управител

Белгийска делегация в състав Държавният секретар по външна търговия на Кралство Белгия г-н Питър Де Крем, Нейно Превъзходителство посланикът на Белгия г-жа Аник Ван Калстър, Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Кралство Белгия Мая Добрева, Областният управител на провинция Антверпен г-жа Кати Беркс, Търговският аташе на Валонската агенция за износ г-жа Ан Дефурни, Председателят на белгийската Федерация на търговските камари г-н Джон Стооп и представители на фирми от различни области на икономиката, обединени в търговската палата ВОКА, бяха посрещнати днес от областния управител Здравко Димитров.

На срещата присъстваха и зам.-областният управител Иван Антонов, секретарят на областта Борислав Димов и директорът на АПОФУС Лидия Гимишева.

Двете страни представиха регионите си и обсъдиха възможностите за сътрудничество.

Кралство Белгия е един от традиционните и най-важни търговски и икономически партньори на България, като в последните години търговският обем бележи значителен ръст. През 2015 г. износът за Белгия възлиза на 853.7 млн. евро и заема 7-мо място в българския износ, а вносът от Белгия възлиза на 607.2 млн. евро, което го поставя на 14-то място във вноса. Салдото е положително за България и е на стойност 246.5 млн. евро. Антверпен е най-голямото пристанище в Белгия и най-големият център за търговия с диаманти.

На срещата бяха дискутирани възможностите за партньорство в сферите на културата и образованието, защото е неоспорим факт, че много български студенти търсят възможности за обучение в Белгия.

Нейно Превъзходителство посланикът на Белгия г-жа Аник Ван Калстър отбеляза, че Пловдив е един еклектичен град с много интересна история и наслагвания на няколко културно-исторически артефакти, което го прави изключително атрактивен и привлекателен за туристите.

Г-н Здравко Димитров подчерта, ние живеем в мултикултурен и мултиетнически град, в които от столетия мирно съжителстват хора от различни етноси и вероизповедания и в това отношение може да служи за пример на цяла Европа.

И двете страни изразиха надежда, че ЕС ще работи в посока на създаване на повече възможности за трансгранично партньорство, а правителствата трябва да останат непоколебими в усилията си да подобрят бизнес климата и конкурентоспособността, за да се справят с предизвикателствата пред икономиките и пазара на труда в двете държави.

След срещата с областния управител, делегацията ще участва в Българо–белгийски бизнес форум, организиран  от Търговско-Промишлена Камара – Пловдив, съвместно с Търговската палата на Антверпен-Васланд и Община Пловдив.

Ваня Трингова

Връзки с обществеността

Областна администрация – Пловдив

Последна редакция на 16 август, 2016 в 20:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/