Новини

Областният управител Здравко Димитров посрещна делегация от Комисията по земеделие към хърватския парламент

Днес в Областна администрация – Пловдив за среща с областния управител Здравко Димитров пристигна хърватска делегация, водена от председателят на комисията по земеделие  и депутат от Хърватска селска партия г-н Бранко Хърг и членовете на Комисия по земеделие  г-н Франьо Лукич, г-н Зоран Васич и г-жа Ирена Пугелник, съветник на комисията, както и г-жа Алма Любич, съветник-министър в посолството на Република Хърватия в София. Хърватските гости са в България по покана на Министерството на земеделието и храните и са придружени от председателя на Комисията по земеделие г-н Румен Христов и депутатът г-жа Снежана Дукова. Те посетиха Областна администрация след среща с ректора на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева.

Гостите бяха приети от областният управител Здравко Димитров,  зам.-областният управител г-н Иван Антонов и главният секретар на областта г-н Борислав Димов.

На срещата бяха обсъдени възможностите за двустранно партньорство в областта на земеделието и селското стопанство.

Здравко Димитров запозна хърватските гости с приоритетните направления, в които се развива пловдивска област и възможностите за инвестиции. Беше обсъден и въпросът с възможностите за финансова самостоятелност. Гостите от Хърватия подчертаха, че при тях областите имат самостоятелен бюджет и парламент на областно ниво, който може да решава социални проблеми и да подпомага дейности в образованието и здравеопазването.

Областният управител Здравко Димитров изтъкна, че в Пловдивска област има изключително добро ниво на взаимодействие с общинските кметове, които се обръщат с идеи за развитие на дадените населени места. Но за реализирането на голяма част от тези проекти, за по-бързата и адекватна реакция при възникването на различни проблеми, е необходима по-голяма финансова самостоятелност на областните структури, които за момента имат само контролни и представителни функции.

Зам.-областният управител Иван Антонов изтъкна предимствата на областта и нейното бързо развитие през последните години, за което главна роля имат сериозните чуждестранни инвестиции в региона и Тракия икономическа зона.

В края на срещата, ръководителят на делегацията г-н Бранко Хърг подари на областния управител справочник за Република Хърватска и не пропусна да го покани на посещение в красивата си страна.

Хърватските гости проявиха подчертан интерес към винения и спа туризма. В програмата им са предвидени множество срещи  и посещения на туристически  обекти, като следващата дестинация е село Старосел, един от популярните винопроизводителни райони.

Ваня Трингова

Връзки с обществеността

Областна администрация – Пловдив

Последна редакция на 16 август, 2016 в 20:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/