Новини

Областният управител Здравко Димитров и председателят на Китайски народен политически консултативен комитет Ю Сун подписаха меморандум

Областният управител Здравко Димитров и председателят на Китайски народен политически консултативен комитет  Ю Сун подписаха меморандум за установяване на побратимени областни отношения между област Пловдив и провинция Хайнан. Споразумението беше подписано в залата на Областна администрация Пловдив.

Партньорството с провинция Хайнан има за цел разрастване на  сътрудничеството между двете страни и насърчаване взаимното разбирателство между народите на България и Китай.

Двете страни се договориха да полагат съвместни усилия за насърчаване на приятелските отношения и двустранния икономически и търговски поток, както и активно да извършват обмен и сътрудничество в областите на селското стопанство, туризма, логистиката, медицинските услуги, културата и други.

Инициативата за създаване на по-трайни партньорски отношение с провинция Хайнан е на г-н Джанг, председател на департамент Китай на Българо-китайската асоциация за бизнес и развитие. На подписването на меморандума присъстваше Валентина Александрова – съветник на министъра на икономиката, зам.-областните управители и главният секретар на Област Пловдив, представители на Българо-китайската делегация за бизнес и развитие и „Тракия икономическа зона“, общински съветници и бизнесмени. Шест членната делегация от Хайнан беше в състав – генералният директор на Секретариата на китайските външно търговски работи, заместник – главният секретар на Китайски народен политически консултативен комитет, генералният директор на Секретариата за политическо проучване на Китайски народен политически консултативен комитет, заместник – директорът и членове на Секретариата на китайските външнотърговски работи на област Хайнан.

„Подписаният днес меморандум дава основа за едно дългосрочно сътрудничество и бизнес партньорство межда Пловдивска област и провинция Хайнан“, заяви областния управител Здравко Димитров. По негова инициатива ще бъде разработена програма за обмен на български и китайски студенти. Ще се работи и в посока на културния обмен и ще бъде проучена възможността китайски авиокомпании да кацат директно на летище Пловдив. Гостите от Хайнан проявиха интерес и към възможностите и за инвестиции в  „Тракия икономическа зона“ и поканиха български производители на плодове и зеленчуци на предстоящия панаир на тропическите плодове.

Остров Хайнан, който е най-младата провинция в Китай, е разположен в южната част на страната на площ от 35 400 кв. км. И е с население над 9 милиона жители. Островът има статут на специална икономическа зона със силно развит туризъм и земеделие. Брутният вътрешен продукт на Хайнан достига 370.28 млрд. китайски юана, а годишният темп на растеж за изминалата година е  8.1%. На острова са разположени едни от най-красивите морски курорти в региона с пясъчни плажове и топло море. Хайнан предлага добри условия за икономическо развитие и е известен с производството на селскостопански стоки, плодове и зеленчуци, дърводобив, фармацевтична и химическа промишленост. В провинцията се организират и едни от най-големите панаири и бизнес форуми в света.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив

Skip to content https://www.livechatalternative.com/