Заместник областният управител Владимир Петров присъства на Първия национален студентски фестивал на Медицинските университети в България

Заместник областният управител Владимир Петров беше сред официалните гости на откриването на първото издание на Националния студентски фестивал на медицинските университети в България. Той поздрави организаторите и участниците от Европа Азия и Африка и благодари на ректора на Медицински университет – Пловдив проф. Костянев за прекрасната инициатива.

Сред официалните гости на откриването в „Аула Магна“ на Факултета по дентална медицина бяха и заместник-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева, Председателят на Общински съвет – Пловдив – Савина Петкова, Почетния консул на Германия в Пловдив – д-р Марияна Чолакова, ректорът на АМТИИ – проф. Милчо Василев, както и ректорите на Медицинските университети от Плевен, Варна, София и Стара Загора.

Инициатор и домакин на Първия Национален студентски фестивал на Медицинските университети в България е пловдивският Медицински университет, а идеята е на проф. д-р Виктория Сарафян.

Мащабният форум дава сцена за изява на художественото и научно творчество на студентите, с идеята, че  мисията на изкуството и медицината е обща – да спасят човека, да запазят неговия живот, но и да осмислят стремежа му към духовност.

Професор Костянев поздрави участниците във фестивала и каза, че Пловдив ще бъде  Европейска столица на културата през 2019 година и това го прави естествен домакин на Първия студентски фестивал на Медицинските университети в България.

„Всяко начало е съпътствано с предизвикателства, но аз вярвам, че идеята ще срещне много съмишленици, приятели и последователи и с всяка изминала година ще носи все по-голяма удовлетвореност, вдъхновение и добро настроение от съприкосновението с художественото и научно творчество на студентите“, каза в приветствието си заместник-кметът Амелия Гешева

Програмата беше открита с изпълнение на гайдарския състав от АМТИИ, които изпълниха прекрасни родопски песни. След тях се включи госпъл хор на Медицински университет Пловдив, танцов състав от Медицински университет Варна, гостите се насладиха и на прекрасното изпълнение на сестри Куманови от Медицински университет София и на много други атрактивни изпълнения.

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017