Новини

Здравко Димитров поема ангажимент за реставрацията на Жълтото училище

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров заяви своя сериозен ангажимент към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство за възстановяване на Жълтото училище. 

На среща в областната администрация г-н Димитров потвърди, че ще проведе разговори на най-високо държавно ниво с цел да осигури необходимите пари за реставрацията на светинята за българската култура и образование. Областният управител определи каузата на АМТИИ и за своя кауза и категорично подчерта, че ще работи възстановяването на Жълтото училище да се случи.

През миналата седмица АМТИИ представи по изискване на Областния управител  документация за състоянието на сградата и необходимия ремонт, а днес наборът от документи бе окончателно попълнен.

Жълтото училище е единствената сграда, построена през Възраждането за учебни цели, която се ползва по този начин и до днес. Сградата е национален паметник на културата от първостепенно значение и е в сградния фонд на АМТИИ, буквално на метри от Античния театър. Принципал е Министерството на образованието и науката. Концерти за  подпомагането на Жълтото училище вече направиха световни музикални звезди, възпитаници на АМТИИ, като цигуларя Васко Василев и кавалджията Теодосий Спасов.

Снимка: europlovdiv.com

Последна редакция на 16 август, 2016 в 20:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/